Vanaf juni 2024 wordt Mattias, momenteel trainer bij On-Arrival en Mid-Term trainingen, het nieuwe aanspreekpunt voor Europese vrijwilligers in Brussel en Vlaanderen. Uit de trainingen met vrijwilligers en intervisiemomenten met organisaties, kwam de nood naar boven om een meer persoonlijk contactpunt voor de vrijwilligers te voorzien. We hebben binnen JINT niet voldoende ruimte om deze nood op te vangen, vandaar onze keuze om een extern persoon aan te stellen deze rol op zich te nemen. We hopen op die manier ook de drempel te verlagen voor vrijwilligers om hun vragen of zorgen te kunnen delen.
Mattias zal bereikbaar zijn via WhatsApp-berichten via +32479188039. Hij zal binnen de 48u antwoorden op vragen of noden van vrijwilligers, het is dus geen noodnummer waar vrijwilligers 24/7 iemand kunnen bereiken. Mattias vormt eerder een soort van eerste contact bij problemen waarmee vrijwilligers, om welke reden dan ook, niet terecht kunnen binnen de eigen organisatie of bij hun mentor. Zijn rol bestaat er in de vrijwilliger zelfstandig op weg te helpen naar een mogelijke oplossing voor hun vraag. Dat kan hij doen door hen door te verwijzen naar een andere instantie, een luisterend oor te bieden in de vorm van een live of online gesprek, later nog eens in te checken hoe het gaat etc. Kortom, te verbinden met zichzelf en hun directe omgeving met het oog op hun eigen mentaal welzijn.
We hopen op deze manier vrijwilligers op een meer persoonlijke manier te kunnen ondersteunen. Vertrouwen is hierbij erg belangrijk, de persoonlijke vragen en noden van vrijwilligers worden dan ook niet gedeeld met organisaties of JINT, tenzij de vrijwilliger hier expliciet om vraagt. We hopen wel algemene noden via deze rol sneller te detecteren en hierop te kunnen inspelen. Een nood die we al vaststelden is het creëren van meer mogelijkheden voor vrijwilligers om elkaar te ontmoeten. Mattias heeft daarom ook de vrijheid om vrijblijvende informele activiteiten te organiseren om vrijwilligers in contact te brengen met elkaar en hen op weg te helpen om andere vrijwilligers te leren kennen.
In dat kader creëerden we ook een WhatsAppcommunity voor vrijwilligers. In zo’n community zijn meerdere groepen, opgedeeld per regio. Vrijwilligers kunnen zelf kiezen van welke groep ze lid worden. Deze community is een plek waar de vrijwilligers ruimte krijgen elkaar te leren kennen en af te spreken. We hebben de groep opgericht vanuit JINT, maar volgen de community verder niet op. Het platform is volledig van de vrijwilligers, het is dan ook niet de bedoeling hier als organisatie lid van te worden. We hopen op die manier de nood aan meer sociale contacten op te vangen. Mattias is ook lid van de groep en kan op basis van de activiteit hierin een informele activiteit in een bepaalde regio op poten zetten.
De link naar deze online omgeving wordt steeds gedeeld op de On Arrival en Mid Term trainingen. Geven jullie hem ook mee aan jullie huidige en nieuwe vrijwilligers? Ook de rol van Mattias als aanspreekpunt wordt tijdens de trainingen uitgelegd aan de vrijwilligers, maar breng hen gerust ook zelf op de hoogte.
De nieuwe rol van eerste aanspreekpunt en de WhatsAppcommunity zijn mogelijke oplossingen om tegemoet te komen aan noden die we vanuit de vrijwilligers, trainers en organisaties opvingen. We hopen dat het werkt, maar een glazen bol hebben we natuurlijk niet ;-). Het is een experiment dat zeker zal lopen tot eind 2024, daarna kijken we verder. We houden jullie zeker op de hoogte via onze website en nieuwsbrief voor organisaties. Ontvang je de nieuwsbrief niet? Stuur een mailtje naar .
Op 26 november kwamen heel wat organisaties actief binnen het European Solidarity Corps samen bij Roots Vlaanderen in Antwerpen.
Lees meerEen overzicht van alle spelregels in het European Solidarity Corps voor 2025 lees je in de nieuwe programmagids.
Lees meerDe deadline om je projectaanvraag in te dienen, is verplaatst naar dinsdag 8 oktober (12u00).
Lees meer