Heb je al een kwaliteitslabel behaald in de periode 2021-2027? Dan kan je deze stap overslaan.
Wil je met je organisatie vrijwilligers ontvangen of ondersteunen om in het buitenland aan de slag te gaan? Dien dan een aanvraag in om erkend te worden als European Solidarity Corps-organisatie met het Kwaliteitslabel. Het label verzekert dat organisaties voldoen aan de nodige kwaliteitsvereisten binnen het Europese kader. Dat label is dan ook jouw toegangspoort tot het subsidieprogramma.
Ben je een kleine of grote organisatie? Situeert je organisatie zich in de profit of non-profit sector? Mik je op milieubescherming of jongerenwerking? Elke organisatie die vrijwilligerswerk strategisch wil inbedden, kan een Kwaliteitslabel aanvragen. Ook moet je over een rechtspersoonlijkheid beschikken.
Ben je een informele groep jongeren en wil je graag zelf een solidariteitsproject uitwerken en uitvoeren? Daarvoor heb je geen Kwaliteitslabel nodig en dat kan je doen zowel nationaal in het European Solidarity Corps als (inter)nationaal in Erasmus+ Jeugd (participatieprojecten). Indienen kan zelf als jongere voor je groep of door een organisatie waaraan je bijvoorbeeld gelinkt bent.
Het Kwaliteitslabel is een goedkeuring die je als organisatie krijgt om vrijwilligers een grensverleggende ervaring te bezorgen. Dat kan een Vlaamse vrijwilliger zijn die naar het buitenland trekt om daar een steentje bij te dragen of een buitenlandse vrijwilliger die in Vlaanderen de handen uit de mouwen steekt. Ook kan je een vrijwilligersactiviteit opzetten in eigen land. Vergeet dat zeker niet expliciet te vermelden in je aanvraag.
Afhankelijk van de rol die je als organisatie zal opnemen, zijn er specifieke vereisten waaraan je als organisatie moet voldoen. Allereerst moet je voor je organisatie uitmaken of je zelf (subsidie)aanvragen gaat indienen of je enkel partner wil zijn in projecten – en een van je partners dus de aanvraag indient. Verder maak je uit of je vrijwilligers wil zenden of ontvangen. Zo zijn er de volgende mogelijkheden, combineerbaar in één aanvraag:
Meer informatie over de taken en verantwoordelijkheden kan je terugvinden in de programmagids.
Het Kwaliteitslabelaanvraagformulier vind je op het platform dat alle aanvraagformulieren voor zowel het European Solidarity Corps als Erasmus+ samenbrengt.
Kies op het platform links voor ‘OPPORTUNITIES’ en ‘European Solidarity Corps’ om vervolgens bij ‘Quality label decentralised (ESC50-QLA)’ op ‘Apply’ te klikken. Nadat je je hebt ingelogd, ga je aan de slag in het online formulier. Op een later ogenblik vind je het formulier waarin je verder wil werken op dezelfde plaats onder de tab My Applications.
Je kan enkel via het online aanvraagformulier indienen. Voor de veilig- en zekerheid trek je best af en toe een pdf-document van je formulier. Voor feedback op je aanvraag deel je die pdf ook met JINT .
Om een aanvraag in te dienen moet je erkenning rond zijn voor de (subsidie)deadline. Reken voor het hele proces van aanvraag tot goedkeuring zo’n acht weken. Zonder goedgekeurd Kwaliteitslabel kan je geen aanvraag indienen. Ben je partner in een project, moet je een Kwaliteitslabel op zak hebben op het moment dat de vrijwilligersactiviteit start.
Je kan als organisatie op elk moment van het jaar een aanvraag doen voor een Kwaliteitslabel. Dat label is geldig gedurende het hele subsidieprogramma (2021-2027), maar staat onder toezicht en evaluatie van het Nationaal Agentschap.
Tip
Wil je indienen op een van de deadlines, neem contact op met JINT.
Tip
Je kan je op elk moment online registreren en je gegevens aanpassen.
Overweeg je een aanvraag in te dienen of wil je partner worden in een project? Wacht niet tot de (subsidie)deadline maar doe dit zo snel mogelijk!
Registreren gebeurt in verschillende stappen via een Europese portaalwebsite. Hier lees je die verschillende stappen na.
Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.
For more information about the application process for Brussels-based international organisations and where they should apply, please read this document.