ENCORE 2024 is er voor organisaties en jongeren met een lopend of afgerond project binnen het European Solidarity Corps: solidariteitsprojecten, vrijwilligerswerk én vrijwilligersteams. Dit is het moment om uit te wisselen over projecten heen, tussen ervaren en minder ervaren organisaties, met als rode draad 'coaching en mentoring' van vrijwilligers.
Het European Solidarity Corps draait rond vrijwilligers, zowel bij solidariteitsprojecten als bij vrijwilligerswerk en -teams. Vrijwilligers verdienen de juiste ondersteuning bij hun project, maar dat is niet altijd evident. Wat maakt een mentor een goede mentor? Hoe coach je jongeren bij een vrijwilligersproject? Welke ondersteuning heb je nodig bij een solidariteitsproject? Via het delen van goede praktijken in een panelgesprek en uitwisselen van ervaringen in thematische workshops zoeken we naar antwoorden op deze vragen.
Na de middag nemen we de tijd om actiespecifiek ervaringen te delen. Organisaties of jongeren met een lopend of afgerond solidariteitsproject kunnen deelnemen aan het terugkommoment voor solidariteitsprojecten. Voor organisaties die vrijwilligers zenden of ontvangen via het Corps is er een intervisie die specifiek zal draaien rond coachen van vrijwilligers.
In de voormiddag kan je kiezen uit twee thematische workshops:
Praktisch aan de slag met Youthpass
Youthpass is meer dan enkel een certificaat. Het is ook een tool om vrijwilligers te begeleiden bij hun leerproces. Via vragen rond verschillende sleutelcompetenties kunnen vrijwilligers zelfstandig en/of onder begeleiding reflecteren op hun ervaringen. Dit geldt zowel voor vrijwilligers in een solidariteitsproject, als voor jongeren die betrokken zijn bij het European Solidarity Corps als individuele vrijwilliger of als deel van een vrijwilligersteam.
Tijdens deze sessie ga je aan de slag met Youthpass: hoe gebruik je de tool? Welke methodieken kan je gebruiken? Op welke manier gaan andere organisaties hiermee aan de slag?
Community impact
Elk project heeft een impact op de gemeenschap: solidariteitsprojecten starten vanuit de noden die jongeren in hun buurt zien, buitenlandse vrijwilligers drukken zonder twijfel een internationale stempel op hun omgeving. In deze sessie gaan we dieper in op wat ‘community impact’ precies is en welke vormen er bestaan. Hoe breng je de impact van jouw project in kaart en zorg je ervoor dat je de positieve impact creëert die je voor ogen had?
10u00: onthaal met koffie en thee
10u30: welkom en panelgesprek
11u20: pauze
11u30: thematische workshops
13u00: netwerklunch
14u00: actiespecifieke sessies
16u00: receptie
Wanneer? Dinsdag 26 november 2024
Waar? Roots vzw (Coebergerstraat 35, 2018 Antwerpen)
Voor wie? Iedereen met een lopend en/of afgerond project binnen het European Solidarity Corps: zowel vrijwilligerswerk en -teams als solidariteitsprojecten
Hoe? Het event is gratis, inschrijven via onderstaand formulier is verplicht (deadline: dinsdag 19 november).
Meer weten over hoe JINT met je gegevens omgaat? Lees onze privacyverklaring.